Migrační prostupnost rybího přechodu na řece Blanici v regionu obce Zábrdí - Knížek, Jonáš (Jihočeská univerzita, 2009)
Cílem mé práce bylo monitorování nově postaveného rybího přechodu na horním toku řeky Blanice v k.ú Zábrdí..Pro sběr dat byly použity přímé odlovy vzorků ryb pomocí přenosného elektrického agregátu.Odlovy vzorků byly prováděny vždy 50 m pod rybím přechodem a v tělese rybího přechodu. Odlovy byly uskutečněny v období od ledna do října roku 2008. Uskutečněno bylo celkem 10 lovů .Pro hodnocení migrační prostupnosti bylo použito celkem 336 kusů ze 6 druhů ( Salmo trutta m. fario, Thymallus thymallus , Cottus gobio , Leuciscus cephalus, Leuciscus leuciscus, Lota lota) odlovených v měřeném úseku řeky (50 m úsek proti tělesu jezu) a 105 kusů ze 4 druhů (Salmo trutta m. fario,Thymallus thymallus , Cottus gobio, Lota lota) odlovených v tělese rybího přechodu. Ze získaných výsledků byla hodnocena druhová a velikostní charakteristika odlovených vzorků.Odlovené ryby byly určeny, změřeny a vráceny zpět do vodního prostředí.
Migration permeability of fish pass on the river Blanice in region of urban area Zábrdí
Keywords: rybí přechod; řeka Blanice; přímý odlov; přenosný elektrický agregát; migrační prostupnost; druhová a velikostní charakteristika; fish pass; river Blanice; direct fishing; portable electric unit; migration permeability; specific and size characteristics.