Krátkodobá sukcese půdních roztočů po lesním požáru v NP České Švýcarsko - Grygarová, Veronika (Jihočeská univerzita, 2023)
Lesní požáry jsou běžnou disturbancí pro řadu ekosystémů a mají významný vliv na celou půdní faunu včetně půdních roztočů pancířníků (Oribatida). Naše studie sledovala vliv lesního požáru v národním parku České Švýcarsko na společenstvo půdních pancířníků a jeho následnou obnovu. Předpokládáme, že roztočů po požáru významně ubyde i dojde k snížení diverzity společenstva, jak vlivem přímého spálení, tak v důsledku změn celého prostředí. Studie probíhala nedaleko vesnice Jetřichovice, kde požár proběhl v červnu roku 2021. Krátce před požárem se nám podařilo získat vzorky z ještě nespálené plochy a následně, již po požáru, bylo v krátkých intervalech provedeno dalších sedm odběrů, které zaznamenávají krátkodobou sukcesi po dobu 16 měsíců. Sledována byla početnost, diverzita a druhová skladba společenstva.
Short-term succession of soil mites after wildfire in the Bohemian Switzerland NP
Keywords: půdní ekologie; půdní roztoči; požárová ekologie; České Švýcarsko; pancířníci; Sukcese půdních společenstev; fire ecology; soil ecology; soil mites; oribatida; succesion of soil community; Bohemian Switzerland