Problémy resocializace vojáků z povolání po návratu ze zahraničních misí - Kunčová, Adéla (Jihočeská univerzita, 2017)
Diplomová práce s názvem Problémy resocializace vojáků z povolání po návratu ze zahraničních misí nabízí vhled do problematiky vojáků Armády České republiky. Zabývá se začleněním vojáků do společnosti po prožité zahraniční misi. Vojáci jsou v zahraniční operaci vystavováni zátěžovým a stresovým situacím. Stejně tak je zahraniční mise náročná pro rodinu vojáka. Proto se mohou vojáci potýkat s problémy v průběhu resocializace po návratu ze zahraniční mise. Práce je rozdělena do několika částí. V teoretické části se zabývá historií a současností zahraničních misí AČR, pohledem veřejnosti na zahraniční mise, přípravou vojáků na misi. Další je kapitola o motivačních faktorech vojáka, o tom jaké jsou kladeny požadavky a povinnosti na vojáka a jaká je péče o vojáka před vysláním, v průběhu a po návratu ze zahraniční mise. Vymezuje, jak probíhá účast v zahraniční misi a definuji stres, trauma a posttraumatickou stresovou poruchu. Následně popisuje mezilidské vztahy v zahraniční misi a rodinu vojáka v misi a specifikuje resocializaci vojáka ze zahraniční mise. Cílem práce bylo zjistit, zda je resocializace vojáka z povolání po prožité zahraniční misi problematická. Byla stanovena jedna výzkumná otázka: Jaké problémy přináší resocializace vojáka z povolání po prožité zahraniční misi? Výzkumný soubor představoval celkem 9 komunikačních partnerů, z toho 6 mužů a 3 ženy. Všichni komunikační partneři byli vojáci z povolání AČR. Do výzkumu byli vybráni metodou sněhové koule. Podmínkou byla alespoň 1 účast v zahraniční operaci. K dosažení cíle práce byla zvolena strategie kvalitativního výzkumu. Zdrojem dat byly polostrukturované rozhovory. Rozhovory byly doslovně přepsány a poté analyzovány pomocí otevřeného a axiálního kódování. Z výzkumu vyplynulo, že každý voják potřebuje jinou dobu adaptace na běžný život. Největším problémem se ukázal návrat do rodiny, konkrétně k dětem. Další problémy vznikají po návratu z bojového prostředí, jsou to reakce na hluk a ostražitost. Také bylo zjištěno, že by vojáci ocenili možnost delšího volna po návratu z mise a pozitivní přijetí veřejnosti. Žádný z vojáků nepotřeboval po návratu z mise vyhledat odbornou pomoc. Práce by mohla být přínosem pro vojenské psychology, kaplany a velitele. Mohla by sloužit jako zaměření se na prevenci problémů při návratech ze zahraničních misí. Dále může poskytnout informace o AČR a zahraničních misích laické i odborné veřejnosti.
Problems of resocialization of soldiers after missions
Keywords: voják z povolání; zahraniční mise; resocializace; stres; rodina vojáka; professional soldier; deployment; resocialization; stress; soldier's family