Regionální výchova a výuka místního regionu na 1. stupni ZŠ (na příkladu ORP Pelhřimov) - Boháčková, Martina (Jihočeská univerzita, 2020)
Diplomová práce se zabývá regionální výchovou a výukou místního regionu na 1. stupni základní školy. Teoretická část práce je mimo jiné zaměřena na postavení regionální výchovy a výuky místního regionu na 1. stupni základní školy a jejich zahrnutí v kurikulárních dokumentech. Součástí práce je také zpracovaná geografická charakteristika ORP Pelhřimov. Praktickou část tvoří vlastní výukový materiál, který je hlavním cílem diplomové práce. Obsahuje zpracované podklady pro čtyři školní výlety včetně úvodních aktivit, které probíhají ve škole a jejich účelem je uvést žáky do děje. Výukové materiály jsou primárně určené pro učitele a žáky 4. a 5. tříd základních škol. Praktická část je vypracována v souladu s Rámcovým vzdělávacím programem pro základní vzdělávání.
Regional Education and the Local Region Taught at the First level of Primary School (based on the example of ORP Pelhřimov)
Keywords: geografie; místní region; ORP Pelhřimov; regionální výchova; výukový materiál; 4. a 5. ročník; geography; local region; Municipality with Extended Competence Pelhřimov; regional education; teaching material; the 4th and 5th grade