Problematika adiktologického klienta ve věznicích České republiky z pohledu sestry - Marková, Eva (Jihočeská univerzita, 2019)
Problematika adiktologického klienta ve věznicích České republiky z pohledu sestry Abstrakt Cíle práce: Cílem práce bylo definovat potřeby adiktologického klienta při nástupu do věznic České republiky a zmapovat, jakým způsobem je zajišťována péče o tohoto klienta. Další cíle definovaly aspekty ovlivňující péči sester a zjišťovaly možnosti sester v péči o adiktologického klienta ve věznicích České republiky. Metodika: Ke zpracování diplomové práce bylo použito kvalitativní výzkumné šetření. Metodu dotazování jsme realizovali pomocí polostrukturovaných rozhovorů. Výzkumný soubor byl vybrán záměrně, tvořilo ho 15 sester Vězeňské služby České republiky a 15 klientů nastupujících výkon vazby či trestu, kteří byli dispenzarizováni pro závislost na návykových látkách. Výsledky jsme zpracovali technikou otevřeného kódování, metodou tužka a papír a zařadili do 16 kategorií. Výsledky: Z výzkumného šetření vyplynulo, že sestry si uvědomují obavy a potřeby klientů při nástupu do věznic. Jejich somatické i psychické potřeby se snaží saturovat. Péče o adiktologické klienty ve věznicích je zajišťována dle nařízení, která směřují k včasnému odhalení případných zdravotních komplikací a zahájení potřebných intervencí. Péči sester o adiktologické klienty ovlivňuje nespolupráce klientů, jejich zhoršená adaptace na nové prostředí, ale také vyšší míra administrativní činnosti a v mnoha věznicích nedostatečný počet zdravotnického personálu. Přínos práce: Přínosem práce je odhalení možností sester v péči o adiktologické klienty ve věznicích. Sestry by se měly více zaměřit na vhodnou komunikaci, psychologickou podporu a motivaci klienta ke spolupráci. Poznatky získané ve výzkumu by mohly být využity ke zlepšení péče o adiktologické klienty ve věznicích České republiky.
Issue of addictologic patient in the Czech prisons the nurse point of view
Keywords: adiktologie; motivace; sestra; vězeň; závislost; addictology; motivation; nurse; prisoner; addiction