Návrh systému aktivního ustájení koní - Kolářová, Jana (Jihočeská univerzita, 2018)
V posledních letech jsou vnímány zdravotní a psychické problémy koní, které souvisejí se způsobem ustájení. V České republice se chovatelům dostává do povědomí aktivní systém ustájení. Výsledkem práce je, na základě získaných znalostí přirozených vlastností a potřeb koní, návrh projektu aktivního systému ustájení pro dvacet koní v lokalitě jižní Čechy. Technologie umožňuje ustájit v systému všechny koně pohromadě i přes rozdílné požadavky na krmivo a pohyb. Díky snímatelným čipům uchyceným na spodní části přední končetiny koně, je celý management nastaven chovatelem v softwaru, který řídí příděl krmiva a míru pohybu ustájeného koně individuálně. Bylo zjištěno, že systém aktivního ustájení, je vhodný pro většinu plemen a také pro různě využívané jedince. Není doporučováno ustájovat v systému koně s jemnou až slabou konstitucí vzhledem k horší přizpůsobivosti vnějších podmínek. Pořizovací náklady na realizaci dle konkrétního návrhu projektu, byly vyčísleny na necelé 3 000 000,- Kč. Jsou zde zahrnuty především náklady na technologii, stavby a povrchy. Návratnost je 11 let. Výčet nejdůležitějších výhod systému ustájení: pro koně přirozený pohyb na čerstvém vzduchu, stádový sociální kontakt, dlouhodobý příjem krmiva po malých dávkách snižující riziko koliky, díky pestrosti povrchů zdravá kopyta, posiluje celkovou imunitu, pro majitele koně snížení nákladů na veterináře, podkováře, udržování koně v dobré fyzické kondici a psychické pohodě, pro chovatele zvýšení efektivity práce, snížení namáhavé manuální práce, úspora a zlepšení využití krmiva.
The design of a system of active stabling of horses
Keywords: aktivní ustájení; chov koní; schvácení kopyt; kolika; technologie chovu; active housing; horse-breeding; approval of hooves; colic; breeding technology