Rozpoznávání hlasu a převod na text pomocí Speech Recognition JS API - Novák, Martin (Jihočeská univerzita, 2023)
Cílem bakalářské práce je zpracovat problematiku rozpoznávání hlasu a hla- sového zadávání textu pomocí JavaScriptového rozhraní SpeechRecognition. Toto rozhraní je součástí Web Speech API, které umožňuje začlenit hlasová data do webových aplikací a obsahuje dvě komponenty - převod textu na řeč (SpeechSynthesis) a asynchronní rozpoznávání řeči (SpeechRecognition). Tech- nologie JS API umožňuje rozpoznávat hlas přicházející na vstup, následně ho převést na text, který pak lze využít mnoha způsoby, například pouhým zá- pisem jako diktafon, či vyvoláváním dalších funkcí pomocí slovního příkazu. Velmi pozitivní, a především aktuální vlastností je i skutečnost, že se jedná o tzv. blind friendly techniku, tedy technologii určenou pro, v tomto případě, zrakově handicapované uživatele webových aplikací. V teoretické části se autor zaměří na představení základních webových tech- nologií souvisejících s problematikou se zaměřením na JavaScript a především na samotné SpeechRecognition API a jeho implementaci a zakomponování pomocí již zmíněného JavaScriptu. V praktické části bude vytvořena webová aplikace, která bude demonstrovat možnosti, vlastnosti a výhody či nevýhody, které tato technologie rozpoznávání hlasu v současné době přináší.
Voice recognition and text conversion using the Speech Recognition JS API
Keywords: HTML; CSS; JavaScript; Speech Recognition; Speech Synthesis; API; webové rozhraní; front-end; komponenta; HTML; CSS; JavaScript; Speech Recognition; Speech Synthesis; API; web in- terface; front-end; component