Důvody vyřazování dárců krve na Transfuzním oddělení Nemocnice České Budějovice a.s. - Králová, Michaela (Jihočeská univerzita, 2017)
Tématem bakalářské práce jsou důvody vyřazování dárců krve. Cílem je zhodnocení množství vyřazených dárců krve a jejich důvody vyřazení za roky 2015 a 2016, dále také provedení předodběrového a poodběrového vyšetření na Transfuzním oddělení Nemocnice ČB a.s. V teoretické části práce se věnuji důležitým událostem v historii transfuzního lékařství. Dále se zabývám kritérii pro přijetí dárců, oceňováním dárců krve a také způsoby, množstvím a frekvencemi odběrů. Důležitou součástí práce jsou důvody vyřazování dárců krve, které se dělí na dočasné a trvalé. Existují registry, do kterých jsou tito dárci zapsáni. V metodické části se věnuji předodběrovému a poodběrovému vyšetření, které se provádí na Transfuzním oddělení Nemocnice ČB a.s.. U předodběrového vyšetření se u všech dárců provádí laboratorní měření hladiny hemoglobinu na přístroji HemoCue 201+. U prvodárců se provádí vyšetření krevní skupiny orientačně na sklíčku. U dárců plazmy, krevních destiček nebo v případě chylozity krve při minulém odběru se vyšetřuje hematokrit. Dále se provádí poodběrové vyšetření, které zahrnuje vyšetření infekčních markerů a imunohematologické vyšetření. K vyšetření infekčních markerů slouží analyzátor Architect, testy na něm provádění jsou: Ab anti HCV, Ag a Ab HIV, Ab proti Treponema pallidum a HBsAg. Imunohematologické vyšetření se provádí pomocí rozplňovače Qasar a analyzátoru obrazu Duet Reader. Tyto dva přístroje se společně podílí na vyšetření krevních skupin AB0 a RhD, screeningu nepravidelných antierytrocytárních protilátek a vyšetření skupinového systému Rh- Kell. V roce 2015 darovalo krev celkem 15 048 dárců a bylo vyřazeno 360 žen a 306 mužů. V roce 2016 darovalo krev celkem 15 788 dárců a bylo vyřazeno 286 žen a 211 mužů. Nejvíce dárců bylo vyřazeno z důvodu nízkých hladin krevního barviva- hemoglobinu.
Reasons of discarding blood donors at transfusion department of Hospital České Budějovice a.s.
Keywords: dárce krve; hemoglobin; infekční markery; předodběrové vyšetření; poodběrové vyšetření; Architect; Qasar IV; Duet Reader; blood donor; hemoglobin; infectious markers; before sampling test; after sampling test; Architect; Qasar IV; Duet Reader