Zhodnocení brakace dojnic v systému volného ustájení - Klap, Martin (Jihočeská univerzita, 2015)
Diplomová práce je zaměřena na skot s tržní produkcí mléka a jeho vyřazování z chovu. Hlavním cílem této práce bylo porovnat a vyhodnotit brakaci dojnic v systémech volného ustájení ve dvou na sobě nezávislých chovech v období od roku 2012 až 2014. Diplomová práce dále poskytuje informace o tom, kolik bylo vyřazeno prvotelek a dojnic do 90 dnů po otelení, důvody vyřazení, věk při vyřazení, věk při prvním otelení, pořadí laktace na které byly dojnice vyřazeny a porovnání jednotlivých složek mléka při vyřazení. Práce byla zpracována z datového souboru, který obsahuje informace o ukazatelích 474 jedinců s mléčnou a kombinovanou užitkovostí. Podnik Senagro a.s. Senožaty disponoval čistokrevnými jedinci nebo kříženci se zastoupením hlavního plemene v krvi 51-100 %. V podniku Nečerák Vystrkov jsou chovány pouze čistokrevní jedinci. Z provedeného výzkumu je patrné, že podnik Senagro a.s. Senožaty jednoznačně nesplňuje za celé sledované období brakaci do 30 % z celkového počtu chovaných dojnic, a je výrazně nad tímto procentem, což má za následek ovlivnění rentability podniku. Naopak podnik Nečerák Vystrkov se dle provedeného výzkumu může zařadit mezi podniky, které tuto hranici splňují.
The evaluation of culling rates of dairy cows in free range farming system
Keywords: brakace; příčiny vyřazení; volné ustájení; dojnice; culling rate; reasons to be culled; free range; dairy cattle