Možné krizové situace chování a jednání mladistvých pod vlivem omamných a psychotropních látek - Řehoř, Vladislav (Jihočeská univerzita, 2007)
Období dospívání je podle odborníků velmi krizové. Mladý člověk se dostává do situací, které navyklými způsoby řešení nezvládá, jeho tělo, jeho myšlení se bouřlivě proměňují. Je to věk přechodu mezi bezstarostným dětstvím a zodpovědným dospělým. Protože toto období je zátěžové, někteří mladí lidé ho nemusejí zvládat bez potíží a snadno tak podlehnou pokušení zkusit některou z látek, která jim umožní zapomenout na problémy, která jim dodá iluzi pohody, štěstí a klidu. Jak říkají odborníci, mladé lidí k těmto látkám láká i zvědavost, chtějí obstát mezi vrstevníky, chtějí okusit kouzlo zakázaného. Drogy jsou ale látkami, které v tomto věku dokáží hodně ublížit - přinášejí zdravotní, psychické a sociální problémy. Proto se Světová zdravotnická organizace zasazuje svým Programem Zdraví 21 o to, aby děti a dospívající drogy konzumovali v menší míře či spíše vůbec. Z tohoto důvodu prosazuje cílenou prevenci postavenou na spolupráci různých subjektů (státních institucí, samosprávných celků, neziskových organizací), jejímž hlavním cílem je vést mladé lidi ke zdravému způsobu života a nepoškozování zdraví. Cílem práce bylo zjistit, zda pojetí primární prevence drogové závislosti realizované v Jihočeském kraji odpovídá požadavkům Programu Zdraví 21, a kolik procent dospívajících užívá návykové látky (legální i nelegální) a jaký je jejich podíl na celkové kriminalitě spojené s návykovými látkami. Preventivní programy plně respektují doporučení WHO - vycházejí ze spolupráce mnoha subjektů a sám kraj svými dotacemi na tuto problematiku dává najevo, že považuje užívání drog mladými lidmi za vážný problém. Na území jižních Čech konzumují dospívající návykové látky zhruba ve stejném rozsahu jako na území ČR, ale v užívání heroinu, těkavých látek a léků bez předpisu republikové údaje výrazně převyšují. Přitom tyto látky patří mezi nejnebezpečnější. Zde se tedy otevírá prostor pro možnou inovaci preventivních programů. Podíl dospívajících na kriminalitě spojené s drogami od roku 2003 klesá, roste ale počet dětí páchajících tuto trestnou činnost.
Possible critical situations in adolescents´ manners under the influence of narcotic
Keywords: závislost; fyzická a psychycká závislot; rodina jako rizikové prostředí; dospívání; prevence; drug addiction; physical and psychical addiction; family - risk factor; juvenile; prention