Úroveň informovanosti zaměstnanců ve vybraných stavebních firmách o zařazení do kategorie práce a o zdravotnickém zařízení, které jim poskytuje závodně preventivní péči - Jínová, Jana (Jihočeská univerzita, 2012)
Bakalářská práce je rozdělena na dvě části, teoretickou a praktickou. Teoretická část práce shrnuje poznatky o stavebnictví, kategorizaci prací, vybraných rizikových faktorech pracovních podmínek, opatřeních k ochraně zdraví a legislativě v této problematice. Tato část je zpracována sekundární analýzou dat z odborné literatury, právních předpisů a internetových stránek. Pro praktickou část práce byl použit kvantitativní výzkum, zvolenou metodou bylo dotazování a technikou sběru dat byl dotazník. Rozdáno bylo 270 dotazníků, nazpět se jich vrátilo 215, návratnost činí 75%. Dotazník obsahoval 16 otázek. V předtištěné formě byly předány k písemnému vyplnění zaměstnancům vybraných středně velkých stavebních firem. Otázky byly zaměřené na identifikaci respondentů, na zjištění jejich názorů a znalostí. Cílem této práce bylo vytvořit přehled profesí, které se uplatňují ve stavebnictví na příkladu vybraných stavebních firem, charakterizovat skutečné nebo potenciální expozice k rizikovým faktorům s ohledem na jednotlivé profese a zjistit, do jaké míry jsou zaměstnanci firmy informováni o způsobu zajištění závodně preventivní péče. Byly stanoveny dvě hypotézy. Hypotéza 1, pracovníci jsou informováni o zařazení do kategorie práce se nepotvrdila. Výsledky výzkumu prokázaly, že zaměstnanci si ve velké míře nepamatují, že byli informováni o tom, že jejich vykonávaná práce byla zařazena do kategorie práce. Hypotéza 2, pracovníci jsou informováni o zajištění závodně preventivní péče se potvrdila. Zaměstnanci prokázali, že jsou dostatečné informováni o zdravotnickém zařízení, které jim poskytuje závodně preventivní péči. Výsledky výzkumu budou předány zaměstnavatelům, kteří na jejich základě mohou učinit opatření ke zvýšení znalosti svým zaměstnanců v dané problematice.
The Level of Awareness of Employees in the Selected Construction Companies about Inclusion in the Category of Work and Medical Facility that Provides them with Preventive Care
Keywords: kategorizace práce; ochrana zdraví při práci; pracovnělékařská péče; pracovní podmínky; pracovní prostředí; rizikový faktor; categorization of work; occupational health; occupational care; working conditions; work environment; risk factor