Hluk sklizňové linky při sklizni obilovin. - Bártů, Lukáš (Jihočeská univerzita, 2013)
Bakalářská práce je zaměřena na sklizeň obilnin z hlediska hlukové zátěže. Při sklizni obilovin je zdrojem hluku sklizňová linka, tzn. sklízecí stroj (sklízecí mlátička), dopravní prostředky odvážející sklizené zrno (traktory s návěsy) a případně stroje na sběr slámy (traktory se sběracími vozy). Hlavním cílem práce je praktické měření hluku při sklizni na okraji sklízeného pozemku. V práci jsem se soustředil na výběr vhodného stanoviště, měření hluku jednotlivých strojů, měření hluku pozadí a klimatických podmínek. Dále následoval výpočet ekvivalentní hladiny hluku a vyhodnocení podle platné legislativy. Na základě naměřených a vypočtených hodnot vyplývá, že hluková zátěž při sklizni nemá negativní vliv na své okolí, a proto není potřeba žádných opatření k jejímu snížení.
The noise of a harvest line during cereals harvest
Keywords: Hluk; zvuk; sklízecí mlátička; traktor; ekvivalentní hladina hluku; Noise; sound; combine harvester; tractor; equivalent noise level