Elements of Transcendentalism in Chuck Palahniuk's Fight Club - Lieders, Tereza (Jihočeská univerzita, 2016)
Transcendentalismus, filozofické a literární hnutí 19. století působící ve Spojených státech amerických, znatelně ovlivnilo některé pozdější literární směry. Některé z hlavních principů tohoto hnutí, jako víra v individualitu lidí a nechuť k autoritám a materialismu, jsou zřetelné v románu Klub rváčů Chucka Palahniuka. Cílem této bakalářské práce je prozkoumat ztvárnění těchto společenských fenoménů ve vybraných transcendentálních dílech a v Palahniukově románu a předložit možné historické a společenské změny, které ovlivnily jejich zobrazení.
Elements of Transcendentalism in Chuck Palahniuk's Fight Club
Keywords: transcendentalismus; Thoreau; Emerson; Palahniuk; transcendentalism; Thoreau; Emerson; Palahniuk