Náležitosti pozitivního kontaktu s autisty - Kovářová, Emilie (Jihočeská univerzita, 2008)
Autismus je jednou z nejzávažnějších poruch dětského mentálního vývoje. Důsledkem této vrozené, celoživotní poruchy je, že člověk dobře nerozumí tomu, co vidí, slyší a prožívá. Duševní vývoj je díky tomuto postižení narušen hlavně v oblasti komunikace, sociální interakce a představivosti. Autismus je doprovázen specifickými vzorci chování. Cílem práce bylo zjistit náležitosti pozitivního kontaktu klientů postižených autismem s personálem Domova Petra Mačkov. Na základě provedeného výzkumu byla stanovena následující hypotéza: Klient s autismem, trvale žijící v domově pro osoby se zdravotním postižením, může mít pozitivní kontakt se svým sociálním okolím. Poznatky a zkušenosti uvedené v bakalářské práci by mohl využít personál domovů pro osoby se zdravotním postižením, který o klienty s autismem pečuje.
The essentials of positive contact with autists
Keywords: Autismus; Domov pro osoby se zdravotním postižením; Klient s autismem; Klient s mentálním postižením; Kontakt; Autism; Handicapped people{\crq}s home; Autistic client; Mentally handicapped client; Contact