The Elements of a Detective and a Gothic Genres in Christopher Pike´s Series Remember Me - Homzová, Markéta (Jihočeská univerzita, 2019)
Diplomová práce se zabývá analýzou prvků detektivního a gotického žánru v dobrodružné sérii Remember Me Christophera Pikea. Hlavním úkolem práce je rozbor jednotlivých tematických okruhů spojujících zkoumané texty s gotickou tradicí a s vlivem detektivní prózy. Práce se formálně dělí na část teoretickou a praktickou. Teoretická část je věnována základní charakteristice detektivní a gotické literatury, stejně tak i metafyzického detektivního příběhu. V praktické části navazuje analýza vybraných děl Christophera Pikea. Součástí praktické části diplomové práce je charakteristika hlavních protagonistů a vliv hororových i metafyzických detektivních prvků na hledání individuální identity.
The Elements of a Detective and a Gothic Genres in Christopher Pike´s Series Remember Me
Keywords: Gotický román; detektivní žánr; horor; metafyzický detektivní příběh; Christopher Pike; Remember Me; přechodové rituály; detektiv; Gothic novel; detective literary genre; horror; metaphysical detective story; Christopher Pike; Remember Me; rites of passages; detective