Využití diktátu k rozvoji poslechu a psaní v hodinách angličtiny na 2. stupni základní školy - Kroniková, Andrea (Jihočeská univerzita, 2015)
Tématem diplomové práce je Využití diktátu k rozvoji poslechu a psaní v hodinách angličtiny na 2. stupni základních škol. Cílem teoretické části je na základě odborné literatury popsat přínos diktátů pro rozvoj psaní a poslechu v anglickém jazyce. Teoretická část se rovněž zabývá tím, jak je diktát ve vztahu k dovednosti psaní a poslechu reflektován v Rámcovém vzdělávacím programu a Školním vzdělávacím programu. Výstupem práce je výzkumný projekt, jehož cílem je realizovat několik vyučovacích hodin zaměřených na diktáty v angličtině se zaměřením na rozvoj poslechu a psaní. Všechny vyučovací hodiny jsou v této části diplomové práce podrobně popsány. Do praktické části je zahrnut i dotazník, který má za cíl zjistit oblíbenost diktátů u žáků a učitelů a možnosti jejich využití při hodinách anglického jazyka.
Using dictation to develop listening and writing skills in English language classes at the lower secondary level
Keywords: Tradiční diktát; alternativní diktát; dovednosti poslechu; dovednosti psaní; Rámcový vzdělávací program; Školní vzdělávací program.; Traditional Dictation; Partial Dictation; Listening Skill; Writing Skill; Framework Educational Programme; School Educational Programme.