Názory dospělé populace na povinné a nepovinné očkování v ČR - Nedbalová, Martina (Jihočeská univerzita, 2018)
Pro svoji bakalářkou práci jsem zvolila téma Názory dospělé populace na povinné a nepovinné očkování v ČR. Práce je rozdělená na teoretickou a praktickou část. V teoretické části se zabývám historií očkování, základními pojmy spojenými s očkováním, složením očkovacích látek, rozdělením očkovacích látek. Samostatnou kapitolu tvoří očkování v rámci národního imunizačního programu, tedy veškerá povinná, pravidelná očkování, z nepovinných očkování se podrobněji zaměřuji na očkování proti chřipce a očkování proti rakovině děložního čípku, což jsou očkování, kolem kterých je ve společnosti mnoho nezodpovězených otázek. Poslední dvě kapitoly se zabývají nežádoucími účinky očkování a negativními postoji k očkování. Zde cituji především názory lékařů, kteří očkování odmítají. Na teoretickou část navazuje část praktická, ve které jsem si stanovila tři cíle. Prvotním cílem je zjistit, jaký má názor dospělá populace v ČR na povinné a nepovinné očkování. Dále se snažím zjistit, zda-li se v populaci vyskytují i osoby, které s očkováním nesouhlasí. Posledním cílem práce je zjistit, jaká je proočkovanost vybranými nepovinnými očkováními. Součástí práce je kvantitativní výzkum, který je postaven na metodě dotazování. Dotazník je sestavený na základě výzkumných předpokladů a byl uveřejněn na internetu. Během měsíce na dotazník odpovědělo 366 respondentů. Výsledky šetření byly zpracovány do grafů. Po vyhodnocení kvantitativního výzkumu bylo zjištěno, že se potvrdily všechny tři mé hypotézy. Moji bakalářskou práci lze využít pro lepší orientaci v dané problematice, k rozšíření informací ohledně očkování a v neposlední řadě také k zamyšlení a utvoření si vlastního názoru na toto kontroverzní téma.
Opinions of the adult population about mandatory and optional vaccination in the Czech Republic
Keywords: očkování; očkovací kalendář; nežádoucí účinky; chřipka; rakovina děložního čípku; vaccination; vaccination calendar; side effects; influenza; cervical cancer