Aktivita štítné žlázy koní - Šináklová, Petra (Jihočeská univerzita, 2015)
Bakalářská práce na téma: Aktivita štítné žlázy koní je zaměřena na posouzení aktivity štítné žlázy u vybrané skupiny koní na základě produkce hormonů štítné žlázy (TT4, TT3, fT4 a fT3). Krev byla odebírána jednorázově ve spolupráci s privátními veterinárními lékaři z vena jugularis. Následně byly stanoveny hormony štítné žlázy RIA metodou. Hodnocení aktivity štítné žlázy bylo uskutečněno celkem u 12 koní (8 valachů a 4 klisen) v Jihočeském kraji. Průměrný věk byl 8,5 let. U zkoumaných vzorků se celkový hormon T4 pohyboval v průměru 37, 24 +- 9,88 nmol-l-1, u celkového hormonu T3 byla průměrná hodnota 0,99 +- 0,23 nmol-l-1. Volná frakce hormonu fT4 se nacházela v průměru 13,28 +- 2,66 pmol-l-1 a volná frakce hormonu fT3 byla 5,43 +- 1,42 pmol-l-1. Nejvyšší hladina hormonu TT4 byla zaznamenána u teplokrevných koní (46,03 nmol.l. -1), naopak nejnižší hladina byla u skupiny pony a Hucul (27,86 nmol.l. -1). Nejvyšší hodnota hormonu TT3 byla u skupiny pony a Hucul (1,13 nmol.l. -1) a nejnižší u chladnokrevných plemen koní (0,74 nmol.l.-1). Nejvyšší hladina fT4 byla u chladnokrevných plemen koní (14,73 pmol.l. -1), nejnižší u teplokrevných koní (12,68 pmol.l.-1). Hladina hormonu fT3 byla nejvyšší u teplokrevníků (6,02 pmol.l. -1), nejnižší u chladnokrevníků (4,78 pmol.l.-1). Koncentrace celkového T4 a T3 byla vyšší u klisen, než u valachů, T4 o 1,81 nmol-l-1 a T3 o 0,05 nmol-l-1. Naopak koncentrace volného T3 byla u klisen nižší, než u valachů a to o 0,32 nmol-l-1. U volného T4 byla zaznamenána u klisen opět vyšší koncentrace, než u valachů, o 1,31 nmol-l-1. Při porovnání našich výsledků s referenčními hodnotami je patrné, že se koncentrace tyreoidálních hormonů pohybovala na horní hranici fyziologického rozpětí, nebo lehce nad, nelze tak předpokládat u těchto koní nedostatek jódu a s tím spojenou sníženou aktivitu štítné žlázy. Dále byly zjištěny vztahy mezi aktivitou štítné žlázy a koncentrací Ca v krevní plazmě a souběžně aktivitou enzymu alkalické fosfatázy (ALP). Korelační koeficienty vykazovaly negativní vliv zvýšené aktivity štítné žlázy na metabolizmus kostní tkáně.
Thyroid Gland Activity in Horses
Keywords: štítná žláza; celkový a volný tyroxin; celkový a volný trijótyronin; jód; selen; kůň; Thyroid gland; Total and free tyroxin; Total and free triiodothyronine; Iodine; Selenium; Horse