Sociální práce v azylových domech pro matky s dětmi - Zámečníková, Lucie (Jihočeská univerzita, 2018)
Bakalářská práce se zabývá rodinou, jejími typy, sociální prací, sociálním pracovníkem a azylovými domy, konkrétně azylovými domy pro matky s dětmi. Cíle bakalářské práce jsou čtyři, popsat postup a podstatu sociální práce v azylových domech pro matky s dětmi, dále zjistit spokojenost klientek s poskytovanými službami a dodržování Etického kodexu sociálními pracovníky z pohledu klientek. Za účelem výzkumu jsem oslovila první zařízení, které souviselo s vykonáváním praxe a následně technikou nabalování jsem oslovila další 2 azylové domy. V každém z nich jsem technikou záměrného výběru oslovila 2 sociální pracovnice a 2 klientky. Celkem jsem tedy oslovila 12 respondentek. Pro empirickou část jsem zvolila kvalitativní výzkum. K samotnému sběru dat jsem využila metodu kvalitativního dotazování, techniku polostrukturovaného rozhovoru. Data získaná rozhovory byla zpracována pomocí procesu otevřeného kódování a následnou kategorizací dat. Výsledky výzkumu ukázaly, že podstatou sociální práce je eliminace a zmírnění následků u problémů, s nimiž klientky přicházejí a které se objevují v průběhu poskytování sociální služby. Postupy sociální práce jsou ve všech oslovených azylových domech shodné, od přijetí klientky, přes průběh poskytování služby, po ukončení sociální práce s klientkou. V rámci zjišťování spokojenosti klientek vyplynulo, že klientky jsou v zařízení spokojené. Z výsledků posledního cíle je patrné, že sociální pracovníci z pohledu klientek Etický kodex dodržují.
Social Work in Shelters for Mothers with Children
Keywords: Azylový dům pro matky s dětmi; rodina; sociální práce; sociální pracovník; Shelters for mother with children; family; social work; social worker