Myrmekochorie - evoluční a ekologické souvislosti - Konečná, Marie (Jihočeská univerzita, 2015)
Byly zkoumány rozličné aspekty myrmekochorie. Prvním byl efekt různých metod skladování semen na atraktivitu pro mravence. Dále životaschopná semenná banka odkladišť, tedy míst, kam mravenci odkládají nepoužitý materiál, tedy i semena po zkonzumování elaiosomů. Poslední pokus byl věnován obsahovým látkám diaspor vybraných myrmekochorních druhů rostlin. Byla zjišťováno koncentrace aminokyselin, cukrů, mastných kyselin, organických kyselin a polyolů přítomných v elaiosomech a semenech. Obsahové látky v obou částech diaspor byly porovnány s ohledem na taxonomickou příbuznost zvolených druhů.
Myrmecochory - evolutionary and ecological context
Keywords: šíření semen; elaisom; interakce; rostliny; mravenci; obsahové látky; chemismus; semenná banka; odkladiště; hierarchický rozklad variability; myrmecochory; seed dispersal; elaiosome; ant-plant interaction; chemical content; seed bank; refuse pile; hierarchical decomposition of variability