Fyzioterapie po úrazech předloktí a ruky - Poláková, Jana (Jihočeská univerzita, 2009)
Má bakalářská práce na téma Fyzioterapie po úrazech předloktí a ruky popisuje nejen kompletní anatomii předloktí a ruky, charakteristiku jednotlivých úrazů a jejich komplikace, ale také metody vyšetření a možnosti rehabilitace, jejímž prostřednictvím pacient mnohdy opět získá dřívější funkce postižené končetiny. Cílem práce je zjistit, jestli je pacient schopen navrátit se do původního zaměstnání i k původním zálibám. Ve výzkumné části, kde byla použita technika kazuistik a volného rozhovoru s pacienty během jejich docházení na rehabilitační procedůry, jsou popsány diagnózy a vyšetřování dvou pacientů s rozdílnou úspěšností terapie. Závěr práce přinesl fakt, že hlavní roli v úspěšnosti rekonvalescence pacienta a jeho opětovnému nástupu do zaměstnání hraje komplikovanost diagnózy a charakter prováděné práce. Myslím si, že pacientovi by měla být poskytnuta komplexní péče, která zahrnuje včasnou lékařskou pomoc a následně fyzioterapii a ergoterapii. Velmi podstatný problém, který bývá opomíjen, je psychika pacienta a proto by měly být do procesu rekonvalescence zahrnuty i případné návštěvy psychologa. Velmi důležitá je soustavná informovanost pacienta o jeho stavu a budoucnosti a také jeho motivace ke snaze o zdokonalování.
Physiotherapy after the forearm and the hand injuries
Keywords: fyzioterapie; rehabilitace; zlomenina; úraz; předloktí; ruka; physiotherapy; rehabilitation; fracture; injury; forearm; hand