Vliv anestetik na ryby - přehledová studie - Malý, Jan (Jihočeská univerzita, 2016)
Předkládaná bakalářská práce s názvem "Vliv anestetik na ryby přehledová studie" je sepsána formou přehledové studie. Cílem bakalářské práce bylo vypracovat přehledovou studii shrnující nejnovější poznatky o vlivu anestetik na ryby. V práci je popsán vliv dvanácti nejvíce používaných anestetik v evropské a světové akvakultuře na ryby. S hlavním zaměřením na čtyři nejpoužívanější anestetika v české akvakultuře, a to hřebíčkový olej, MS-222, 2-phenoxyethanol a propiscin. K vypracování práce byly použity domácí i zahraniční vědecké studie vyhledané v databázích odborných textů. Tato práce přináší ucelený přehled vlivu anestetik na ryby, a může se stát hodnotným podkladem pro další studie v oblasti anestézie ryb, dalšího využití anestetik v akvakultuře a ochrany zdraví ryb, tak jak požaduje Zákon na ochranu zvířat proti týrání č. 359/2012 Sb., kterým se mění zákon č. 246/1992 Sb., ve znění pozdějších předpisů.
Effect of anaestetics on fish - review
Keywords: Anestetika; 2-phenoxyethanol; hřebíčkový olej; MS 222; propiscin; ryby; Anaestetics; 2-phenoxyethanol; clove oil; MS 222; propiscin; fish