Respondent (vysokoškolský student) a základní přírodopisné vzdělání - Bílá, Markéta (Jihočeská univerzita, 2012)
Diplomová práce se zabývá zpětným pohledem vysokoškolských studentů různých oborů a fakult na základní vzdělávání. Odhaluje vliv učitelů na vztah respondentů k základní škole a jejich studijní a profesní orientaci a důvody oblíbenosti přírodopisného (na základní škole) a biologického (na střední škole) vzdělání. Součástí práce bylo vytvoření dotazníku a jeho zadání vysokoškolským studentům, kteří v době výzkumu studovali přírodovědné, humanitní, učitelské a neučitelské obory. V rámci výzkumu proběhlo srovnání těchto skupin respondentů, na jehož základě byl vyjádřen vztah mezi současným studijním oborem a pohlavím respondenta a jeho postojem k přírodopisnému a biologickému vzdělání.
Responder (university student) and the primary biological education
Keywords: vztah k základní škole; přírodopisné vzdělání; dotazníkové šetření; responders' attitudes to primary schools; popularity of nature historical education; questionnaire for university students