Společná zemědělská politika EU a její vliv na ekonomiku zemědělských podniků v komparaci cirkulární ekonomiky - Munduchová, Kateřina (Jihočeská univerzita, 2022)
Cílem diplomové práce je analyzovat principy, záměry a fungování společné zemědělské politiky EU (SZP). Následně zhodnotit její dopad na ekonomiku zemědělských podniků jako subjektů působících v rámci cirkulární ekonomiky. Od vstupu do EU plynou do ČR finanční prostředky z evropských fondů (EAGF, EARFD) a jejich zprostředkování je hlavním úkolem Státního zemědělského intervenčního fondu (SZIF). V práci je analyzován vývoj plateb prvního i druhého pilíře SZP od roku 2004 do roku 2020, dále vývoj agrárních dotací a jejich dopad na finanční situaci vybraného subjektu včetně porovnání s průměrným podnikem ČR a EU. Finanční data o vývoji plateb obou pilířů jsou vytažena z výročních zpráv SZIF. Informace o podniku lze zjistit z veřejného rejstříku a sbírky listin a ze seznamu příjemců dotací SZIF. Data o průměrném podniku jsou stažena z databáze FADN. Je zjištěno, že SZP není financována pouze z rozpočtu EU, ale také z rozpočtu ČR. Z finanční analýzy podniku X, a. s. vyplývá, že podnik není schopen bez dotací realizovat zisk a nakonec je prostřednictvím testové statistiky vyvrácena hypotéza o neexistenci rozdílu ve vyplacených částkách prvního pilíře mezi vybraným subjektem a průměrným podnikem.
The EU's Common Agricultural Policy and its Impact on Economics of Farms in a Comparison of Circular Economics.
Keywords: SZP; Dotace; Přímé platby; Program rozvoje venkova; Průměrný podnik; CAP; Subsidies; Direct payments; Rural development program; Average enterprise