Profesní profil pedagoga pracujícího s dětmi a mládeží ve volném čase - Macháčková, Lenka (Jihočeská univerzita, 2009)
Diplomová práce nastiňuje profesní profil pedagoga pracujícího s dětmi a mládeží ve volném čase. V úvodní kapitole jsou vysvětleny základní pojmy, které se zaměřují na charakteristiku teorie učitelské profese, osobnosti, hodnot a klíčových kompetencí. Historický vývoj popisuje výchovu, vzdělávání a pojetí pedagoga v dějinném kontextu. Další kapitola se zaměřuje na možnosti uplatnění pedagoga volného času. Jeho výchovné působení definuje stručný přehled institucí a zařízení, kde děti a mládež tráví volný čas. Závěrečná část se orientuje na celkové zhodnocení pedagoga volného času. Profesní profil se vyznačuje jistými osobními kvalitami a teoretickými i praktickými dovednostmi.
Professional Profile of the Educator Working with Children and Young People in their Free Time
Keywords: profil pedagoga; osobnost; volný čas; klíčové kompetence; dějiny pedagogiky; volnočasová zařízení; profesní vzdělávání; výchovné působení; educator´s profile; personality; free time; key competences; history of pedagogy; free-time facilities; professional education; educational activity