LE CYCLE DE L'AMOUR ÉCRIT PAR LA PRINCESSE ALEXANDRINE DE DIETRICHSTEIN, NÉE COMTESSE DE SCHOUWALOFF: AMOUR ALLEMAND, AMOUR ITALIEN, AMOUR RUSSE, AMOUR SUISSE - Musilová, Martina (Jihočeská univerzita, 2011)
Tématem bakalářské práce je vybraná, francouzsky psaná literární tvorba šlechtičny ruského původu Alexandry Šuvalovové, provdané Dietrichsteinové (1775-1847), která se dochovala v rukopisné podobě v písemné pozůstalosti této literárně činné šlechtičny v rodinném archivu Dietrichsteinů v Moravském zemském archivu v Brně. První část práce je zaměřena na osobu a život kněžny Alexandry z Dietrichsteina. Pokládali jsme zde za nutné přiblížit dobu přelomu 18. -19. století a kulturního prostředí, ve kterém se literátka pohybovala, dále její původ a životní příběh, do jehož závěru spadají studovaná literární díla. V další části jsou představeny všechny autorčiny písemnosti, jak literární, tak osobní povahy. Literární rozbor v rovině žánrové, tematické a naratologické je vyhraněn cyklu čtyř milostných "novel": Láska německá, Láska italská, Láska ruská, Láska švýcarská. Analýza a interpretace úryvků jedné z těchto milostných próz v závěru práce ukazuje, jaké užívala autorka umělecké jazykové prostředky ve svých dílech a jakou měly v textu funkci. Cílem práce je představit Alexandru z Dietrichsteina jako neznámou spisovatelku, začlenit ji do literárně-historického kontextu doby a odkrýt alespoň část jejího literárního dědictví, které po sobě v nepublikované podobě zanechala.
A cycle about love written by Princess Alexandra of Dietrichstein, married Countess Schouwaloff: German Love, Italian Love, Russian Love, Swiss Love.
Milostné "novely" kněžny Alexandriny z Dietrichsteinu, rozené hraběnky Šuvalovové (1775-1847): Láska ruská, Láska německá, Láska švýcarská, Láska italská.
Keywords: kněžna Alexandra z Dietrichsteina; rod Šuvalovů; milostné prózy; Princess Alexandrine of Dietrichstein; Family Schouwaloff; love proses