Pracovní kapitál podniku - Koritarová, Viktorie (Jihočeská univerzita, 2021)
Cílem této práce je prozkoumat pracovní kapitál v konkrétní společnosti. Podnik se zabývá prodejem a servisem profesionálního gastro zařízení. Změny ukazatelů pracovního kapitálu jsou pro společnosti velmi důležité, protože v mnoha případech se jedná o největší peněžní toky. Jsou zde porovnány jednotlivé složky pracovního kapitálu během čtyř let, tedy pohledávky, zásoby a finanční aktiva. Tyto složky jsou analyzovány, hodnoceny, je poukázáno na chyby a podán návrh na jejich zlepšení. Tato bakalářská práce zahrnuje také problematiku čistého pracovního kapitálu a nefinančního pracovního kapitálu. To znamená, že z hlediska rozvahy se sledují nejen oběžná aktiva, ale i závazky - konkrétně krátkodobé závazky. Praktická část je založena na informacích z rozvah a rozhovorů se zaměstnanci a skutečnými zákazníky podniku.
Working Capital of the Company
Keywords: čistý pracovní kapitál; finanční aktiva; pohledávky; rozvaha; zásoby; závazky; net working capital; financial assets; receivables; balance sheet; inventories; payables