Molekulární charakteristika mikrosporidií způsobujících nosematózu u včel - Hanušová, Adéla (Jihočeská univerzita, 2020)
Mikrosporídie rodu Nosema apis a Nosema ceranae způsobují střevní onemocnění včel, které je hojně rozšířeno po světě včetně České republiky. Cílem mé bakalářské práce bylo vyhodnotit výskyt Nosema na různých místech České republiky. Literatura obsahuje jen omezenou míru informací o nosematóze, kterou obě mikrosporídie způsobují. Celkem bylo odebráno přes 135 vzorků z 27 stanovišť. Vzorky byly odebírány od listopadu 2019 do ledna 2020. Odběry probíhaly v okolí velkých měst, v jejich okolí, kde byla zemědělsky obdělávána krajina a na zemědělsky málo ovlivněných místech. Po rozboru získaných vzorků pomocí PCR byla v drtivé většině přítomna mikrosporídie Nosema cerenae zatímco Nosema apis nebyla nikde.
Molecular characterisation of microsporidia causing nosematosis in bees
Keywords: Nosema apis; Nosema ceranae; nosematóza; včela medonosná; Nosema apis; Nosema ceranae; nosematosis; honeybee