Vyšetření specifických IgG pomocí metody ELISA - Šantrůčková, Kamila (Jihočeská univerzita, 2022)
Cílem této práce je stanovit hodnoty specifických IgG anti-SARS-CoV-2 pomocí metody ELISA u vybraných osob a zhodnotit, zdali je kit QuantiVac ELISA (IgG) vhodný ke stanovení. V teoretické části je bakalářská práce zaměřena na imunochemické metody. Imunochemické metody jsou založené na vzájemné interakci antigenu a protilátky. Díky imunochemickým metodám můžeme stanovit přítomnost specifických protilátek. Jednou z významných imunochemických metod je ELISA neboli Enzyme-linked immunosorbent assay. ELISA je speciálním druhem enzymové imunoanalýzy. Základním principem je interakce antigenu a protilátky za vzniku imunokomplexu. Aby byl tento imunokomplex měřitelný, musí se přidat konjugát, který způsobí barevnou reakci. Praktická část je zaměřená na vyšetření specifických protilátek třídy IgG proti SARS-CoV-2. Bylo vyšetřováno šestnáct vzorků lidského séra. Vyšetřované sérum bylo od osob různých věkových skupin. Séra byla od osob s očkováním, s očkováním a prodělaným onemocněním Covid 19, neočkovaných s prodělaným onemocněním Covid 19 anebo od neočkovaných osob co neprodělaly onemocnění Covid 19. Dále bylo měřeno šest kalibrátorů, pozitivní a negativní kontrola. Celkem bylo obsazeno 24 mikrotitračních jamek. Byla použita testovací sada Anti-SARS-CoV-2 QuantiVac ELISA od firmy EUROIMMUN. Vše bylo měřeno pomocí fotometru DYNAREAD a zpracováno pomocí softwaru AlaDYN. Výsledkem byly různé hladiny protilátek. Z šestnácti vzorků sér vyšly 2 vzorky jako negativní, jeden vzorek vyšel jako hraniční a 13 vzorků vyšlo pozitivně.
Examination of specific IgGs with the ELISA method
Keywords: ELISA; AlaDYN; QuantiVac; SARS-CoV-2; IgG; ELISA; AlaDYN; QuantiVac; SARS-CoV-2; IgG