Max Brod ve stínu - Illyová, Lenka (Jihočeská univerzita, 2013)
Předkládaná bakalářská práce, nesoucí název ?Max Brod ve stínu?, zkoumá a následně analyzuje život významného spisovatele a překladatele Maxe Broda. Za cíl si klade zjistit, zda vydání Kafkových děl, jež byla Brodovi svěřena po Kafkově smrti, zastínila celý jeho další život i tvorbu. V celé práci je dodržena chronologická posloupnost. První část je věnována předválečné etapě Brodova života, další pak osvětluje meziválečné období, a konečně poslední je následně zaměřena na období poválečné a současnost. Jsou zkoumána nejen jednotlivá Brodova díla a jejich kritiky, ale samozřejmě také i kritiky, pocházející od tohoto německy píšícího autora Pražského kruhu samotného. Dále je pak pozornost ubírána směrem k Brodově činnosti v Prager Tagblattu, a v neposlední řadě k zahraničnímu působení v Tel Avivu.
Max Brod in the Shadow
Keywords: Max Brod; vydání Kafkových děl; zastínění; Pražský kruh; Tel Aviv; Max Brod; publishing Kafka?s books; shade; Prag´s circle; Tel Aviv