Rizikové chování mladistvých v oblasti užívání marihuany na lokální úrovni - Loula, Pavel (Jihočeská univerzita, 2023)
Hlavním cílem mé práce je zmapování náhledu mladistvých na marihuanu, její rizika užívání a s tím spojené rizikové chování na vybraných školách v podmínkách menšího regionálního sídla na jihu Čech. Dílčím cílem bakalářské práce je zhodnocení zkušeností mladistvých zapojených do výzkumu na lokální úrovni s marihuanou. Pro vypracování bakalářské práce bylo nutné studium odborné literatury a všech dostupných informací k danému tématu, které byly obsaženy v knihách, odborných časopisech nebo na internetu. Práce je tímto rozdělena na dvě části. Teoretická část bakalářské práce je zaměřena na základní pojmy týkající se marihuany a riziky spojenými s jejím užíváním. Dále je také teoretická část zaměřena na rizikové chování a případnou prevenci. Slouží především k hlubšímu pochopení dané problematiky, na což navazuje další část bakalářské práce. Praktická část se týká vlastního kvantitativního výzkumu, který jsem provedl na Střední odborné škole a středním odborném učilišti Kaplice. Výzkum se týká zkušeností mladistvých v oblasti užívání marihuany. V práci jsou dále zahrnuty zpracované výsledky provedeného výzkumu společně s vyhodnocenými výzkumnými otázkami, které se týkají průměrného věku, ve kterém respondent prvně užije marihuanu. Dále je provedena základní komparace výsledků postihující to, jaký podíl uživatelů marihuany je zastoupen mezi žáky středního odborného učiliště oproti střední odborné škole. V neposlední řadě bylo zodpovězeno na výzkumné otázky týkající se pohledu respondentů na otázky legalizace marihuany a na trendy rizikového chování spojeného s užíváním konopných drog.
Risky behavior of adolescents in the field of marijuana use at the local level
Keywords: marihuana; mladistvý; rizikové chování; dotazník; výzkum; vzdělávaní; marijuana; adolescent; risk behavior; questionnaire; research; education