Intimní lyrika Berty Mühlsteinové a její recepce - Kliková, Marie (Jihočeská univerzita, 2018)
Bakalářská práce se zabývá básnickou tvorbou Berty Mühlsteinové. Autorka prózy a poezie, která byla známá především v druhé polovině 19. století, působila v "kruhu" spisovatelek kolem Karoliny Světlé. Důležitou osobou v jejím životě byl také Jan Neruda, který částečně ovlivnil její tvorbu. Práce je rozdělená na dvě části. V první části představuje životní osud spisovatelky, její aktivity v Americkém klubu dam a literární činnost (v podobě kompletního bibliografického přehledu i výkladu). Poté se práce věnuje interpretaci jediné knižně vydané sbírky autorky (Pohrobky, 1872) a jejímu kritickému ohlasu. K získání zdrojových materiálů byly využity dostupné knižní a elektronické databáze i archivní soubor uložený v osobním fondu autorky v Památníku národního písemnictví v Praze.
Berta Mühlstein´s lyric poetry and its critical reception