Řízení podniku v podmínkách rizika - Hrbková, Zuzana (Jihočeská univerzita, 2015)
Tato práce je zaměřena na řízení rizik v obchodní společnosti, konkrétně na řízení rizik ve stavební firmě. Jsou zde stručně vymezena rizika, která mohou takovouto společnost ohrožovat, tato rizika jsou dále podrobněji analyzována. K analýze byla využita kvalitativní a kvantitativní analýza na základě dotazníků ve společnosti a rozboru jejích nákladů a výnosů. K rizikům, která společnost významně ohrožují, jsou navržena taková opatření, která by pomohla rizikům předcházet nebo zmírnit jejich negativní dopad na společnost. Mezi kritická rizika patří závažné poruchy strojů a zařízení, nedostatečnou odbornost zaměstnanců a nesoulad mezi cíli společnosti a cíli jednotlivých zaměstnanců, naopak ekonomická rizika jsou hodnocena kladně. Při řízení rizik je zásadní, aby si společnost svá rizika uvědomovala a zahrnula jejich řízení do strategického řízení celé firmy.
Business management in conditions of risk
Keywords: riziko v podnikání; řízení rizik; kvalitativní a kvantitativní analýza; risk in business; risk management; qualitative and quantitative analyses