Analýzy prostředí vybraného odvětví - Benda, Petr (Jihočeská univerzita, 2020)
Bakalářská práce nabízí pohled na dvě společnosti působící na poli komunálního odpadového hospodářství. Jejich současné situace zhodnocuje pomocí analýz vnitřního a vnějšího prostředí. Nejprve se věnuje vymezení základních pojmů týkajících se strategického managementu a vysvětlení vybraných analýz prostředí, poté jsou realizovány postupy předem popsané v metodice. Vnitřním prostředím se zabývá finanční analýza, okolí společností je zkoumáno pomocí STEP analýzy a Porterova modelu pěti sil, vše na závěr shrnuje SWOT analýza. Zjištěné situace jsou zhodnoceny, vzájemně srovnány a dochází k navržení optimálních strategií a opatření pro rozvoj obou společností.
The analysis of environment of two companies in selected sector
Keywords: strategický management; analýza prostředí; odpadové hospodářství; prostředí podniku; strategie; SWOT analýza; vnitřní prostředí; vnější prostředí; strategy management; analysis of environment; waste management; environment of a company; strategy; SWOT analysis; internal and external environment