A novel approach to imaging engorged ticks: Micro-CT scanning of Ixodes ricinus fed on blood enriched with gold nanoparticles - Ondruš, Jaroslav (Jihočeská univerzita, 2021)
Počítačová mikro-tomografie (mikro-CT) je výjimečná zobrazovací technika schopná vizualizace jak externí, tak interní morfologie členovců, jako jsou klíšťata. Hlavním nedostatkem mikro-CT je potřeba dodatečného kontrastování měkkých biologických tkání před jejich vizualizací. Standardně používanými kontrastujícími metodami je v případě klíšťat vysoušení a máčení ve vodném roztoku obsahujícím prvek s vysokým atomárním číslem. Obě tyto metody jsou ovšem zdrojem výrazné deformace a smršťování vzorků. Cílem této studie bylo vyvinout nový způsob kontrastování klíšťat, který by nedostatky současně používaných technik překonal. Podle našich zjištění je možné dospělé samice Ixodes ricinus vykrmených in vitro na krvi obohacené o zlaté nanočástice s polyethylenovým obalem skenovat s vynikajícím kontrastem. Díky využití popsané metody založené na hematofágním způsobu života klíšťat jsme byli schopni pozorovat lumen a epitelium střev, a rektální vak v jejich přirozeném tvaru. Vyjma toho jsme byli schopní spočítat objem střeva.
A novel approach to imaging engorged ticks: Micro-CT scanning of Ixodes ricinus fed on blood enriched with gold nanoparticles
Keywords: Anatomie; členovci; in vitro krmení; zlaté nanočástice; počítačová mikro-tomografie; nedestruktivní zobrazování; Anatomy; arthropods; in vitro feeding; gold nanoparticles; micro-computed tomography; non-destructive visualization