Porovnání kvality vajec v závislosti na způsobu krmení - Procházková, Alice (Jihočeská univerzita, 2014)
Tématem diplomové práce je Porovnání závislosti kvality vajec na způsobu krmení. Cílem této práce bylo sledovat, zda se změní kvalita slepičích vajec po přidání drcených vinných semen do krmné směsi nosnic. Vinná semena vznikají jako vedlejší produkt při výrobě vína a obsahují velké množství biologicky aktivních látek a vhodných kyselin, které mohou zlepšit konverzi krmiva a současně zlepšit technologické vlastnosti vajec. Zpracováním vinných semen zároveň dochází k efektivnímu využití obtížně likvidovatelných rostlinných zbytků ve vinicích. Pokus probíhal ve 2 pokusných období a do každého období bylo zařazeno 100kusů nosnic, které byly rozděleny do pokusné a kontrolní skupiny. V kontrolní skupině byly nosnice krmeny standardní směsí N2 a v pokusné skupině byl v krmné směsi přídavek 5 hmotnostních procent drcených vinných semen. Vejce byla odebírána denně a jednou za dva týdny proběhla analýza technologických vlastností vajec. Výsledky pokusu ukázaly, že přídavek drcených vinných semen, obsahujících biologicky aktivní látky neměl statisticky významný vliv na kvalitu a vybrané technologické parametry vajec. Jako statisticky významný byl potvrzen pouze vliv na sílu skořápky vajec.
Comperison quality of eggs depending on form of feeding
Keywords: vejce; vinná semena; matolina; egg; grape seeds; grape marc