Písemná pozůstalost Elišky Rejčky a její iluminátorská dílna - Velická, Olga (Jihočeská univerzita, 2010)
Součástí starší české literatury nejsou pouze texty zábavného charakteru, ale i texty filozofické, teologické, vzdělavatelské, právní a liturgické. V této práci se budu zabývat liturgickými texty, konkrétně podobou souboru rukopisů ze Starého Brna. Primárním cílem bakalářské práce ''Písemná pozůstalost královny Elišky Rejčky a její iluminátorská dílna'' je přiblížit čtenářům vznik a podobu všech devíti dochovaných starobrněnských rukopisů, dále pak zařadit tyto rukopisy do malířského kontextu 14. století a následně zhodnotit kulturní a estetickou výjimečnost tohoto významného díla. Dále se pokouším určit dobu vzniku u těch rukopisů, u kterých neznáme přesnou dataci. Sekundárně se zabývám stavebním vývojem cisterciáckého kláštera Aula Sanctae Mariae na Starém Brně a osobou zakladatelky tohoto kláštera, královnou Eliškou Rejčkou. Tato práce je vymezena léty 1288 až 1335.
Written inheritance of Elizabeth Richenza and her illumination workshop
Keywords: Královna Alžběta; iluminované rukopisy; Staré Brno.; The queen Elizabeth; illuminated manuscripts; Staré Brno