Děti předškolního věku vychovávané svými babičkami - Jeziorská, Natálie (Jihočeská univerzita, 2017)
Bakalářská práce se zabývá dětmi předškolního věku, které jsou v péči svých babiček. Do péče babiček se děti dostaly z různých důvodů (odchod matky, úmrtí matky, neschopnost matky postarat se o dítě v důsledku drogové závislosti). V teoretické části práce jsou zmíněna důležitá specifika vývoje dítěte předškolního věku, význam attachmentu, téma separace a ztráty pečující osoby. Jsou zde nastíněny formy náhradní rodinné péče a její specifika. V praktické části jsou na základě dlouhodobého pozorování dopodrobna popsány kazuistiky pěti dětí, které jsou vychovávány babičkou. Hlavní pozornost je věnována jejich adaptaci, vztahům s učitelkou, spolužáky a specifikům emocionálního vývoje.
The Preeschool Child in the Grandmother's Care
Keywords: dítě předškolního věku; attachment; separace; ztráta; náhradní rodinná péče; preschool child; attechment; separation; loss; foster care