Obraz environmentálního myšlení v životě farnosti a podněty pro jeho rozvoj - Chmarská, Zuzana (Jihočeská univerzita, 2023)
Práce se zabývá environmentálním myšlením v životě farností a podněty pro jeho rozvoj. Teoretická část práce vymezuje základní pojmy týkající se problematiky environmentálního myšlení a farnosti a definuje jejich vzájemný vztah. Stručně popisuje ekologickou krizi a výzvu k ekologické konverzi z veřejné, politické i církevní iniciativy. Praktická část práce představuje kvantitativní výzkum využívající metodu dotazníkového šetření s cílem přiblížit praktické projevy environmentálního myšlení v životech farností. Hlavním cílem bakalářské práce bylo zjistit, zda a do jaké míry se v životě farnosti objevuje environmentální myšlení. Popsat v jakých oblastech se objevuje nejčastěji a jaké negativní faktory na něj mají největší dopad.
The image of environmental thinking in the life of the parish and the stimuli for its development
Keywords: environmentální myšlení; environmentální vzdělávání; farnost; katechismus; ekologická krize; životní prostředí; strategické dokumenty; ekologická konverze; Laudato si'; environmental thinking; environmental education; parish; catechism; ecological crisis; environment; strategic documents; ecological conversion; Laudato si'