Nadváha a obezita v dětském věku - Fedrová, Vendula (Jihočeská univerzita, 2009)
Tato diplomová práce se zabývá problematikou nadváhy a obezity v dětském věku. Problematika dětské obezity je podrobně popsána a následovně rozdělena. Zabývá se příčinami vzniku nadváhy či obezity u dětí, následně popisuje diagnostiku nadváhy či obezity u dětí. Dále popisuje typy obezity, léčbu a její prevenci. Metodická část byla zpracována za pomoci kvantitativního výzkumu. Technikou sběru dat byly dotazníky určené pro děti základních škol v rozmezí 4. - 9. tříd. Stanoveným cílem pro účely diplomové práce bylo zmapovat problematiku nadváhy a obezity žáků základních škol ve městě a na venkově v rozmezí 4. - 9. třídy. Především jejich stravovací zvyklosti a pohybovou aktivitu. Tento cíl byl splněn. V souladu s cílem byly stanoveny hypotézy. Hypotéza 1 zněla: Nadváha či obezita se bude ve zvýšené míře vyskytovat u dětí se špatnými stravovacími návyky. Na základě výzkumu byla tato hypotéza vyvrácena. Děti se zkoumanou problematikou mají téměř shodné stravovací návyky jako děti s normální váhou. Hypotéza 2 zněla: Nadváha či obezita se bude ve zvýšené míře vyskytovat u dětí s nízkou pohybovou aktivitou. Na základě výzkumu byla tato hypotéza částečně potvrzena. Děti se zkoumanou problematikou méně často navštěvují sportovní kroužky a to o 20 % méně dětí. Ve zbývajících otázkách týkajících se pohybové aktivity se vyhodnocené výsledky dětí z obou skupin téměř nelišily. Ani dnešní době se nevyhýbá problematika obezity. Obezita se stala závažným problémem ve všech vyspělých zemích, mezi které patří i Česká republika. Tato problematika nepostihuje pouze dospělou populaci. V posledních letech se stále častěji můžeme setkat s nadváhou či obezitou u dětí. Počet dětí s nadváhou u nás neutěšeně narůstá. Toto tvrzení odborníků potvrzuje i výzkum provedený pro účely této diplomové práce. Z výsledků je zřejmé, že celých 140 dětí což činí 20 % ze zkoumaného vzorku má problém s nadváhou či obezitou. Rozložení problematiky nadváhy a obezity bylo následující. Nejvyšší výskyt nadváhy byl ve věkové kategorii 12 let, kde bylo 14 % dětí s nadváhou. Ve věkové kategorii 15 let mělo obezitu 12 %. Z celkového počtu dětí s nadměrnou hmotností je celkem 38 % chlapců s nadváhou a 25 % trpících obezitou. U dívek trpělo 18 % nadváhou a 19 % mělo obezitu. Při porovnání dětí s nadměrnou hmotností mezi venkovem a městem je zřejmé, že na vesnici žije značně větší množství dětí s problémem zvýšené hmotnosti. 68, 5 % dětí s obezitou či nadváhou z venkova oproti 31, 5 % městským dětem. Obezita dětí představuje celospolečenský problém v mnoha zemích, ale v naprosté většině se na nadbytečných kilogramech podílí nevhodná strava a životní styl, především nedostatek pohybu. Proto je velmi důležitá prevence, která by měla být zaměřena na děti a jejich rodiče již od útlého věku.
Excess weight and obesity in the child age
Keywords: Nadváha a obezita u dětí; Pohybová aktivita; Prevence dětské obezity; Příčiny vzniku dětské obezity; Stravovací návyky; Terapie dětské obezity; Zdravotní komplikace dětské obezity; child's excess weight and obesity; movement activities; child's obesity prevention; causes of origins child's obesity; eating habits; child's obesity therapy; health complications of child's obesity