Zhodnocení chovu medvědovitých šelem (čeleď Ursidae) v ČR - Vršecká, Lucie (Jihočeská univerzita, 2014)
Tato práce shrnuje chov medvědovitých šelem v ČR. Jedná se zejména o chov v zoologických zahradách od roku 1984, kdy začaly vycházet ucelené ročenky Unie českých a slovenských zoologických zahrad. Dále pak srovnává počty chovaných jedinců v jiných zoologických zahradách pomocí databáze International Species Information System (ISIS), která byla poskytnuta během února 2014. V ČR se celkem chová 5 druhů medvědů: m. hnědý (Ursus arctos), m. lední (Ursus maritimus), m. malajský (Helarctos malayanus), m. ušatý (Ursus thibetanus) a m. baribal (Ursus americanus). V minulosti byl také chován m. pyskatý (Melursus ursinus). Medvědi se u nás v současné době chovají v 13 zoologických zahradách, v 7 medvědáriích, u 2 soukromých majitelů a v cirkusech. Nejčastěji chovaným druhem medvěda je m. hnědý. K 31. 12. 2013 bylo chováno v zoologických zahradách 39 medvědů a v medvědáriích 14 medvědů. Počty medvědů v cirkusech a u soukromých majitelů nebyly zjištěny. V letech 1984 2013 se v zoologických zahradách ČR narodilo celkem 134 mláďat medvědů a podařilo se odchovat celkem 71 mláďat (tj. 53 %). Z 63 narozených samců v tomto období se podařilo odchovat 42 (tj. 67 %), ze 40 samic se podařilo odchovat 25 (tj. 63 %) a z 31 narozených jedinců, jejichž pohlaví se nepodařilo určit, byli odchováni 4 (tj. 13 %). Nejvíce mláďat se narodilo m. hnědému (69) a vysoká byla i úspěšnost jeho odchovu (83 %).
Evaluation of breeding of bears (family Ursidae) in the C. R.
Keywords: medvěd; zoologická zahrada; chov v lidské péči; UCSZOO; bear; zoological garden; breeding in captivity; UCSZOO