Silové cvičení v kondiční kulturistice z pohledu fyzioterapeuta - Hojdarová, Ema (Jihočeská univerzita, 2023)
Tato bakalářská práce se zaměřuje na silové cvičení v kulturistice z pohledu fyzioterapeuta, s cílem poskytnout užitečný průvodce fyzioterapeutům a kulturistům pro bezpečné a efektivní silové cvičení. Práce obsahuje přehled různých aspektů silového tréninku, jako jsou fyziologické a biomechanické faktory, struktura tréninku, regenerace a zvláštní pozornost je věnována technice cvičení, metodám silového tréninku a doporučeným postupům pro minimalizaci rizika zranění. Další část této práce hodnotí vybrané silové cviky a jejich dopad na zdraví kulturistů, stejně jako výhody, které tyto cviky mohou přinést. Kromě toho jsou diskutovány různé široce rozšířené mýty v oblasti silového tréninku. Hlavním cílem práce je zmapování častých chyb při provádění silových cviků, představení fyzioterapie jako prevence funkčních poruch a úrazu v kondiční kulturistice a pozorování změn v oblasti svalových dysbalancí po korekci chyb při provádění cviků. Praktická část práce byla provedena formou kvalitativního výzkumu na základě vstupních a výstupních kazuistik 3 probandů obsahujících kineziologický rozbor, dynamické testy páteře, Trendelenburgův test, Adamsův test předklonu, vyšetření vybraných zkrácených svalů dle Jandy, vybrané stereotypy pohybu dle Jandy, vybrané testy z konceptu DNS, fotografické porovnání a vyšetření na posturografu. Byla tak získána data, která jsou prezentována a porovnávána v kapitole Výsledky. Na základě dat získaných z počátečních vyšetření subjektů byla sestavena kompenzační cvičební jednotka, kterou probandi cvičili. Výsledky výzkumu by měly sloužit mimo jiné jako prezentace výhod spolupráce fyzioterapeuta a sportovce.
Strength training in bodybuilding from the perspective of a physiotherapist
Keywords: Silové cvičení; Kulturistika; Fyzioterapie; Kompenzační cvičení; Strength training; Bodybuilding; Physiotherapy; Compensatory exercises