Analýza antrakologického materiálu z Vladislavského sálu Pražského hradu - Novotná, Michaela (Jihočeská univerzita, 2017)
Tato práce se věnuje analýze antrakologického materiálu z klenebního zásypu Vladislavského sálu na Pražském hradě. V rámci práce bylo na základě zmíněné metody zjištěno druhové složení uhlíků přítomných v zásypu, přičemž takto získané byly následně interpretovány a porovnány s jinými soubory podobných vlastností. Zároveň jsou v práci nastíněny okolnosti vzniku klenebního zásypu a možnost, kterými mohlo být do hlavního města dopravováno palivové dříví. V práci jsem čerpala z archeologických, archeobotanických a historickcýh pramenů a publikací.
Anthracological analysis of charcoals from Vladislav's hall at the Prague Castle
Keywords: Antrakologická analýza; archeobotanika; Vladislavský sál; Pražský hrad; voroplavba; Anthracological analysis; Archaeobotany; Vladislav's hall; Prague castle; woodfloating