Použití metod kreativního účetnictví ve vazbě na auditorské riziko - Špeta, Jan (Jihočeská univerzita, 2013)
Diplomová práce se zabývá metodami kreativního účetnictví ve vazbě na auditorské riziko. V teoretické části je vymezeno kreativní účetnictví, jeho metody a projevy. Dále je definováno auditorské riziko, jako riziko, že auditor vydá neodpovídající výrok k účetní závěrce. Je pojednáno o reakci auditora na možné riziko s cílem odhalit výnamné (materiální) nesrovnalosti v účetnictví a účetní závěrce. V praktické části je na jednotlivých položkách účetní závěrky demostrována možnost významné (materiální) nesprávnosti způsobená úmysleně nebo z nedbalosti. Cílem práce je ukázat na praktických příkladech možnost výskytu praktik kreativního účetnictví v účetní závěrce a způsob reakce auditora na tuto skutečnost. Na závěr jsou uvedeny možnosti výroku auditora v návaznosti na odhalené významné (materiální) nesprávnosti v účetní závěrce.
Application methods of creative accounting in connection with auditor´s risks
Keywords: auditor; kreativní účetnictví; účetní výkazy; podvod; riziko; výrok auditora; auditor; creative accounting; financial statements; fraud; risk; Auditor's Opinion