Etika z pohledu příslušníků složek integrovaného záchranného systému - Kaňka, Milan (Jihočeská univerzita, 2022)
Tato diplomová práce se skládá z teoretické a praktické části. Práce je dělena na kapitoly a podkapitoly. Úvod teoretické části podává stručný vhled do historie vývoje etiky, a poté popisuje vztah mezi etikou a morálkou. Dále teoretická část vysvětluje pojem integrovaný záchranný systém podle platných práchních předpisů. Uvádí a popisuje jeho základní a ostatní složky. Charakterizuje povolání příslušníků integrovaného záchranného systému, náplň jejich pracovní činnosti a podmínky přijetí. Uvedeny a popsány jsou i další pojmy jako mimořádná událost, záchranné a likvidační práce nebo koordinace složek integrovaného záchranného systému. Praktickou část práce tvoří kvantitativní výzkum, který využívá dotazníkového šetření jako metody sběru dat. Polostrukturovaný dotazník vyplňovali respondenti - příslušníci integrovaného záchranného systému Kraje Vysočina přes webové rozhraní. Cílem práce je zjistit, zda příslušníci integrovaného záchranného systému působící v Kraji Vysočina, považují etický kodex své organizace za dostatečně zpracovaný a zda příslušníci integrovaného záchranného systému, v Kraji Vysočina, jednají v souladu s etickým kodexem.
Ethics from the perspective of members of the Integrated Rescue System
Keywords: etika; morálka; integrovaný záchranný systém České republiky; etický kodex; mimořádná událost; člen integrovaného záchranného systému České republiky; ethics; morality; integrated rescue system of the Czech Republic; code of ethics; emergency event; member of the integrated rescue system of the Czech Republic