Ověření technologie hromadné indukce triploidie u sivena amerického v provozních podmínkách pstruhařství . - Švagrová, Kateřina (Jihočeská univerzita, 2014)
Tato bakalářská práce se zabývá indukcí triploidie u sivena amerického Salvelinus fontinalis v provozních podmínkách pstruhařství za použití teplého a tlakového šoku. První část práce zahrnuje problematiku polyploidie u ryb, její indukci, metody detekce polyploidie a její přínos pro akvakulturu. Druhá část obsahuje technologický postup indukce triploidie a následné vyhodnocování účinnosti jednotlivých šoků stanovením ploidie plůdku průtokovou cytometrií. Tímto experimentem bylo zjištěno, že teplý šok indukoval 80 % triploidních jedinců, oproti tomu šokem tlakovým byla indukce triploidie 100%. Výsledkem bylo zjištění, že tlakový šok je pro indukci triploidie u sivenů amerických účinnější, než šok teplý a poskytuje lepší provozní výsledky. A to z důvodu lepší oplozenosti jiker, vyšší líhnivosti, ale především vyššího procenta triploidních jedinců.
The verification of the mass induction of triploidy in brook charr in operating conditions.
Keywords: Triploidie; siven americký; tlakový šok; teplý šok; průtoková cytometrie.; Keywords: Triploidy; brook trout; pressure shock; heat shock; flow cytometry.