Systém bezpečného ukládání radioaktivního odpadu - Neumannová, Kateřina (Jihočeská univerzita, 2007)
Dnešní moderní svět 21.století si již těžko dokážeme představit bez využívání jaderné energie a ionizujícího záření. Setkáváme se s nimi v jaderné energetice, průmyslu, zdravotnictví a řadě jiných oborů. Stejně jako při jiných lidských činnostech i zde vznikají odpady - radioaktivní odpady, které mohou být člověku i celému životnímu prostředí nebezpečné. Proto je třeba s nimi nakládat podle přísných, přesně daných pravidel. I v České republice vznikají tyto radioaktivní odpady a proto je třeba věnovat jim zvýšenou pozornost. Proto bych chtěla do této problematiky co nejvíce proniknout a popsat ve své bakalářské práci tak, aby každému čtenáři byly podány základní informace nakládání s radioaktivními odpady ve srozumitelné formě. Domnívám se, že každý člověk v této zemi, bez ohledu na jeho vzdělání, by měl mít alespoň základní přehled o problematice radioaktivních odpadů. Byla bych ráda, kdyby tato bakalářská práce posloužila jako vzdělávací materiál pro zájemce o tuto problematiku. Pokud zde najdou čtenáři i nové zajímavé informace, bude mít má práce ještě větší význam.
The system of the safe storing of radioactive waste
Keywords: Radioaktivita; radioaktivní odpad; vyhořelé jaderné palivo; hlubinné úložiště; úložiště radioaktivních odpadů.; Radioactivity; radioactive waste; spent nuclear fuel; deep geological repository; storage of radioactive wastes.