Použití obohacených nauplií artemie pro odkrm larev ryb - Bartoš, Ondřej (Jihočeská univerzita, 2018)
Cílem práce bylo vytvořit souhrnný literární přehled o chovu a využití obohacené artemie (Artemia salina). První část práce byla věnována historickému vývoji využívání artemie, nárokům na biotop nebo i podrobnému popisu její morfologie. Dále se zabývala využitím různých vývojových stádií artemie v odkrmování larválních stádií ryb. Důležitou částí byl popis bioenkapsulace artemie a uvedení některých komerčních bioenkapsulačních přípravků (Selco, AlgaMac-3050). Studie se zabývala vybranými experimenty zaměřenými především na růst a přežití ryb krmených artemií. Byly vybrány tyto druhy ryb: Oncorhynchus mykiss, Sander lucioperca, Acipenser persicus, Huso huso, Tor khudree, Acanthopagrus latus Cromileptes altivelis a Hippocampus abdominalis. Většina použitých bioenkapsulačních přípravků měla za cíl zvýšit koncentraci vysoce nenasycených mastných kyselin (HUFA) a zvýšit podíl vitamínů. U Huso huso byla velikost na konci pokusu o polovinu vyšší (4,2g ? 0,5g) oproti rybám krmených neobohacenou artemií (2,8g ? 0,2g). Podobné výsledky byly zaznamenány i u Oncorhynchus mykiss, kdy pozorovaná skupina obohacená o směs 10 % HUFA a vitamínu C měla hmotnost 657,5mg ? 57,9mg a přežití 96 % ? 1 %. Kontrola dosáhla velikosti 568,3mg ? 20,7mg a přežití 67 % ? 1 %. Celkově lze konstatovat, že krmení larválních stádií ryb obohacenou artemií o různé nutrienty má pozitivní vliv na jejich růst a přežití.
The use of enriched Artemia nauplii for feeding larvae stages of fish
Keywords: bioenkapsulace; bioenkapsulační přípravky; Artemia salina; HUFA; vitamin C; bioencapsulation; bioencapsulational agents; Artemia salina; HUFA; vitamin C