Udržitelné pěstování lesních ekosystémů - indikátory biodiverzity - Hošková, Jana (Jihočeská univerzita, 2013)
Tato bakalářská práce se věnuje tématu biodiverzity a jejím indikátorům v oblasti udržitelného pěstování lesních ekosystémů. Práce je pojata jako literární rešerše daného problémů a snaží se nahlížet na jednotlivá témata, která s danou problematikou úzce souvisejí. Pozornost je v jednotlivých kapitolách zaměřena zejména na shrnutí (rešerši) základních poznatků vztahující se nejen k podstatě lesních ekosystému a trvalosti funkcí lesa z hlediska jejich ekologické stability a odolnosti, zejména pak byla práce zaměřena na zjištění hlavních metod sledování biodiverzity v lesních ekosystémech. Hlavním cílem této bakalářské práce je srovnat konvenční a přirozené obnovy lesních ekosystémů, přičemž na tuto problematiku bylo pohlíženo také z hlediska půdních organismů (bezobratlých živočichů), které lze považovat za ukazatele změn biodiverzity v oblasti lesních ekosystémů.
Sustainable management of forest ecosystems - indicators of biodiversity
Keywords: Biodiverzita; lesní ekosystémy; epigeičtí bezobratlí; indikátory; les; Biodiversity; forest ecosystems; invertebrates; indicators; forest.