Franz Jägerstätter und sein Gewissen: Begriff, Bildung und Bewährung. - Schlager-Weidinger, Thomas (Jihočeská univerzita, 2008)
K "případu Jägerstätter" bylo již dříve mnoho publikováno ze sociologického a historického pohledu, v souvislosti s blahořečením byla tato hlediska obohacena i o teologickou perspektivu. V těchto kontextech byly implicitně zahrnuty a představeny také etické otázky, přičemž doposud ještě nedošlo k detailnímu explicitnímu zpracování z morálně-teologické perspektivy. Disertace proto vědomě staví svědomí Franze Jägerstättera do středu svého zájmu. Zvláštní pozornost věnuje disertace 37 dopisům z osobní pozůstalosti Jägerstättera, které byly takto poprvé vědecky zpracovány.
Keywords: Franz Jägerstätter; etika; normy; hodnoty; základní rozhodnutí (optio fundamentalis); svědomí; mučedníci; odpírání vojenské služby během války; národní socialismus.